Path

terug naar overzicht

De energiegrondstof van Manuchar

Onze co-driver

Manuchar is marktleider in de distributie van chemicaliën tussen Latijns-Amerika, Afrika en Azië. In meer dan 120 landen nemen ze de maritieme en lokale logistiek in de internationale handel van diverse grondstoffen voor hun rekening. Hun internationale infrastructuur, lokale partnerships en ondernemende mindset zorgen ervoor dat ze snel en effectief kunnen schakelen om hun klanten en leveranciers steeds de beste oplossing te bieden. Dagelijks zorgen 2000 medewerkers in 40 landen voor hoge kwaliteit en service. In België werkt een gedreven team van 200 werknemers mee aan het succesverhaal van Manuchar.

De missie

2020 werd voor vele bedrijven gekenmerkt door een jaar van fysieke afstand, thuiswerk en nieuwe manieren van werken. Voor Manuchar was dat niet anders. Met het oog op een relevant toekomstbeleid vroegen zij aan hun werknemers hoe zij werken bij Manuchar gedurende het coronajaar ervaarden en hoe ‘het nieuwe normaal’ er voor hen zou moeten uitzien. In een actie- en toekomstgerichte survey peilden we naar thema’s die het werk van de toekomst mee zouden sturen: telewerkbeleid, communicatie, engagement, leiderschap, motivatie en welzijn.

De route

84% van de werknemers deelde hun visie op het werk van de toekomst bij Manuchar. In het eerste deel van de survey werd er gepeild naar hoe thuiswerk kan worden geoptimaliseerd en welke zorgen in de weg staan om terug naar kantoor te komen. Een belangrijke factor in het vormen van een sterk toekomstbeleid, is duidelijke en transparante communicatie. Werknemers deelden hun mening over hoe communicatie vanuit de organisatie, binnen en tussen teams vandaag ervaren wordt en hoe deze  versterkt zou kunnen worden. Vervolgens peilden we naar het engagement en de motivatie van de Manuchar medewerkers en de mogelijke factoren die een impact hierop hadden tijdens de Covid-19 crisis. In het laatste deel van de survey keken we naar invloeden op het welzijnsaspect op het werk en welke concrete acties hierin het verschil zouden kunnen maken.

De aankomst

In een SOAR analyse bepaalden we de sterktes, opportuniteiten, ambities en de hulpbronnen (resources) die ze kunnen aanwenden. Zo kwam er naar voor dat Manuchar werknemers een sterke betrokkenheid voelden ten opzichte van de organisatie en hun motivatie hoog bleef, ondanks de crisis. Ook gaven ze aan een sterk gevoel van vertrouwen te hebben in de organisatie en hun leidinggevende. Uit de resultaten bleek dat het welzijn op het werk negatief beïnvloed werd door het gebrek aan informeel contact en de nood aan meer work-life balance. Vooral ‘mentaal disconnecteren van het werk’ bleek een knelpunt te zijn voor medewerkers.

Op basis van deze inzichten werkten we een op maat gemaakt Well-being traject uit op drie niveaus: organisatie, leidinggevende en medewerker. Over de hele organisatie werd er een Walking Challenge georganiseerd om in te spelen op de twee Improve goals die geformuleerd werden: informeel contact stimuleren en work-life balance bevorderen. Naast gezonde beweging, competitie en plezier bracht dit deze structurele doch informele interactie, werknemers dichter bij elkaar.

Alle 200 medewerkers werden tijdens een keynote van neuropsychologe Elke Geraerts gewezen op het effect en belang van mentale veerkracht op het werk.

In interactieve ‘finding balance’ sessies, gefaciliteerd door Drive, gingen een 60-tal werknemers dieper in op het thema work-life balance en ‘mentaal disconnecteren’. Ze stapten uit de sessie met enkele bruikbare tools voor het bewust worden van disbalans, het stellen van prioriteiten en grenzen en praktische tips om hun batterijen weer op te laden. Leidinggevenden gingen in interactie over hoe ze hun team het best kunnen ondersteunen in het zoeken naar de juiste werk-privébalans.  

Met een geïntegreerde aanpak, concrete acties in functie van medewerkersfeedback en transparante communicatie over het volledige werkbelevingstraject bouwt Manuchar momenteel verder aan een cultuur met een sterke onderlinge verbondenheid en een gezonde work-life balance. Een heldere ambitie, waar de volledige organisatie aan meebouwt. Trots op Manuchar!

Meer cases.

Let's thrive
together

Kennismaken?